Sposób przygotowania:
Kokardki mięsno- pieczarkowe z pomidorkami cherry
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i olej. Wlać przygotowany rozczyn drożdży, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ręką. Spłaszczoną kulę ciasta odstawić pod przykryciem na ok 1h.
Nadzienie:
Mięso oczyścić, pokroić w drobną kostkę i obsypać sosem włoskim. Posolić. Wymieszać dokładnie i odstawić na 20min. Pokrojoną w półplastry cebulę wrzucić na rozgrzany olej. Gdy będzie miękka dodać mięso i dusić do miękkości. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, wrzucić na odrobinę oleju, obsypać przyprawą do pizzy i smażyć do odparowania wody.
Dodać serek i stopić go w pieczarkach, można podlać wodą (ok. pół szklanki), by nie zrobiła się gęsta klucha, a sos był lekko płynny. Gdy mięso i pieczarki będą gotowe, połączyć ze sobą, zagotować i wrzucić pomidorki przekrojone na połówki. Wymieszać i trzymać na palniku ok 2min. Wystudzić.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do ok. 230*C. Ciasto podzielić na części, rozwałkować każdą z nich formując "owal". Nakładać farsz, zostawiając wolne brzegi i środek. Zlepiać i formować kokardkę. Na środku owinąć cienkim pasmem ciasta, tak by całość wyglądała jak "kokardka" Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 20min.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i olej. Wlać przygotowany rozczyn drożdży, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ręką. Spłaszczoną kulę ciasta odstawić pod przykryciem na ok 1h.
Nadzienie:
Mięso oczyścić, pokroić w drobną kostkę i obsypać sosem włoskim. Posolić. Wymieszać dokładnie i odstawić na 20min. Pokrojoną w półplastry cebulę wrzucić na rozgrzany olej. Gdy będzie miękka dodać mięso i dusić do miękkości. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, wrzucić na odrobinę oleju, obsypać przyprawą do pizzy i smażyć do odparowania wody.
Dodać serek i stopić go w pieczarkach, można podlać wodą (ok. pół szklanki), by nie zrobiła się gęsta klucha, a sos był lekko płynny. Gdy mięso i pieczarki będą gotowe, połączyć ze sobą, zagotować i wrzucić pomidorki przekrojone na połówki. Wymieszać i trzymać na palniku ok 2min. Wystudzić.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do ok. 230*C. Ciasto podzielić na części, rozwałkować każdą z nich formując "owal". Nakładać farsz, zostawiając wolne brzegi i środek. Zlepiać i formować kokardkę. Na środku owinąć cienkim pasmem ciasta, tak by całość wyglądała jak "kokardka" Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 20min.