OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Kokardki mięsno- pieczarkowe z pomidorkami cherry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepyszne ciasto pizza z dodatkiem nadzienia na bazie serka topionego z pieczarkami i kurczakiem, dodatkowo pomidorki koktajlowe, a to wszystko zawinięte w kokardkę.

Kokardki mięsno- pieczarkowe z pomidorkami cherry Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kokardki mięsno- pieczarkowe z pomidorkami cherry

 

  • Ciasto:
  • 0,6kg mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 60g drożdzy rozpuszczonych w ok 300ml ciepłej wody

 

  • Nadzienie:
  • podwójny filet z kurczaka
  • cebula
  • sos sałatkowy włoski (proszek)
  • 300g pieczarek
  • 100-150g serka topionego (z ziołami lub szczypiorkiem)
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Kokardki mięsno- pieczarkowe z pomidorkami cherry
Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i olej. Wlać przygotowany rozczyn drożdży, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ręką. Spłaszczoną kulę ciasta odstawić pod przykryciem na ok 1h.

Nadzienie:

Mięso oczyścić, pokroić w drobną kostkę i obsypać sosem włoskim. Posolić. Wymieszać dokładnie i odstawić na 20min. Pokrojoną w półplastry cebulę wrzucić na rozgrzany olej. Gdy będzie miękka dodać mięso i dusić do miękkości. Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki, wrzucić na odrobinę oleju, obsypać przyprawą do pizzy i smażyć do odparowania wody.

Dodać serek i stopić go w pieczarkach, można podlać wodą (ok. pół szklanki), by nie zrobiła się gęsta klucha, a sos był lekko płynny. Gdy mięso i pieczarki będą gotowe, połączyć ze sobą, zagotować i wrzucić pomidorki przekrojone na połówki. Wymieszać i trzymać na palniku ok 2min. Wystudzić.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do ok. 230*C. Ciasto podzielić na części, rozwałkować każdą z nich formując "owal". Nakładać farsz, zostawiając wolne brzegi i środek. Zlepiać i formować kokardkę. Na środku owinąć cienkim pasmem ciasta, tak by całość wyglądała jak "kokardka" Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 20min.
Kokardki mięsno- pieczarkowe z pomidorkami cherry
kurczak, pieczarki , serek i pomidorki koktajlowe
Kokardki mięsno- pieczarkowe z pomidorkami cherry
po usmażeniu pieczarek dodajemy serek topiony, a następnie podlewamy wodą
Kokardki mięsno- pieczarkowe z pomidorkami cherry
łączymy mięso z pieczarkami w serku i dodajemy pomidorki
Kokardki mięsno- pieczarkowe z pomidorkami cherry
ciasto rozwałkujemy na owal i układamy farsz
Kokardki mięsno- pieczarkowe z pomidorkami cherry
tworzymy kokardkę i pieczemy w piekarniku

Tagi:

pomidory