Sposób przygotowania:
Pizza z mięsem o smaku gyrosa
1/3 ciepłej wody, 1 łyżkę mąki, drożdże i cukier wymieszać, przykryć i pozostawić na 10-15 minut. Do miski wsypać pozostałe składniki, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrabiać do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Przykryć i odłożyć na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Do miseczki wlać olej, dodać przyprawy, wymieszać. Umyte mięso pokroić na kawałki, włożyć do marynaty, pozostawić przynajmniej na pół godziny. Następnie wsypać na rozgrzaną patelnię i podsmażyć razem z pokrojoną w piórka cebulą. Ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę, rozwałkować 1 duży lub 2 mniejsze krążki. Włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmarować koncentratem wymieszanym ketchupem i ziołami, posypać połową sera. Wyłożyć pozostałe składniki, posypać pozostałym serem zsunąć na rozgrzany kamień i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 10 minut.