Sposób przygotowania:
Pizza z kurczakiem i kukurydząETAP 1:
Filet pokroić w kostkę, wymieszać z olejem, przyprawą do gyrosa, szczyptą soli i pieprzu. Pozostawić na pół godziny, następnie delikatnie zrumienić.
ETAP 2:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, wsypać 10 dag mąki, wymieszać i pozostawić aby wyrosło.
ETAP 3:
Do wyrośniętego rozczynu dodać olej, sól i pozostałą mąkę.
ETAP 4:
Ciasto wyrabiać około 10 minut do momentu, gdy będzie odchodziło od miski. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.
ETAP 5:
Z wyrośniętego ciasta uformować krążek, położyć na blaszce wyłożonej papierem, pozostawić na 10 minut aby odpoczęło.
ETAP 6:
Następnie posmarować ketchupem, posypać oregano, żółtym serem, posiekaną cebulą i kukurydzą. Włożyć mięso i pokrojoną w zapałkę paprykę. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Piec około 15-20 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku.
Upieczoną, gorącą pizzę pokroić, podawać.