Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pizza z kurczakiem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pizza z mięsem z kurczaka i dwoma serami jest bardzo treściwa i sycąca. To idealny obiad lub kolacja.

Pizza z kurczakiem i kukurydzą

Składniki:

Pizza z kurczakiem i kukurydzą

 

  • ciasto
  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • resztę składników
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2/3 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżeczka suszone oregano
  • 5 dag żółtego, startego sera
  • 2 kulki mozzarelli

Sposób przygotowania:

Pizza z kurczakiem i kukurydzą

ETAP 1:

Pizza z kurczakiem i kukurydzą
Pokrojone i przyprawione mięso zrumienić.

Filet pokroić w kostkę, wymieszać z olejem, przyprawą do gyrosa, szczyptą soli i pieprzu. Pozostawić na pół godziny, następnie delikatnie zrumienić.

ETAP 2:

Pizza z kurczakiem i kukurydzą
Drożdże, cukier, ciepłą wodę, trochę mąki wymieszać.

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, wsypać 10 dag mąki, wymieszać i pozostawić aby wyrosło.

ETAP 3:

Pizza z kurczakiem i kukurydzą
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać resztę składników.

Do wyrośniętego rozczynu dodać olej, sól i pozostałą mąkę.

ETAP 4:

Pizza z kurczakiem i kukurydzą
Ciasto można wyrabiać meczanicznie lub ręcznie.

Ciasto wyrabiać około 10 minut do momentu, gdy będzie odchodziło od miski. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.

ETAP 5:

Pizza z kurczakiem i kukurydzą

Z wyrośniętego ciasta uformować krążek, położyć na blaszce wyłożonej papierem, pozostawić na 10 minut aby odpoczęło.

ETAP 6:

Pizza z kurczakiem i kukurydzą

Następnie posmarować ketchupem, posypać oregano, żółtym serem, posiekaną cebulą i kukurydzą. Włożyć mięso i pokrojoną w zapałkę paprykę. Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Piec około 15-20 minut w nagrzanym do 220 stopni piekarniku.
Upieczoną, gorącą pizzę pokroić, podawać.