Sposób przygotowania:
kokardki z jabłkami
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odsączamy i odstawiamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z uprzednio namoczonymi we wrzątku i odsączonymi rodzynkami. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na białą masę a następnie mieszamy z makaronem, jabłkami i rodzynkami. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do białek dodajemy 3-4 łyżki cukru pudru. Formę do zapiekania smarujemy margaryną i posypujemy dokładnie bułką tartą. Połowę ubitych białek mieszamy z masą makaronowo jabłkowa i wykładamy do formy. Na wierzch wykładamy pozostałą pianę z białek. Zapiekamy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.