marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kokilki - cztery pory roku.

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Cztery kokilki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą,a na- -stępnie przygotować składniki do zapiekania w każdej z nich.Napełnić,zapiec

Kokilki - cztery pory roku.

Składniki:

Kokilki - cztery pory roku.

 

  • Wiosna:
  • 3 średnie różyczki brokuł,
  • 30 dag.szynki,jajko,
  • 20 dag.sera do zapiekania,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,pieprz czarny.
  • Lato:
  • 15 dag.twarogu chudego,
  • 1/2 szklanki śmietanki słodkiej,
  • 35g.owoców jagodowych,np.borówki,jagody,maliny,
  • szczypta cynamonu,cukier waniliowy.
  • Jesień:
  • 2 duże renety,1/4 szklanki śmietanki słodkiej,
  • 20 dag.ryżu gotowanego,szczypta cynamonu
  • cukier.
  • Zima:
  • serdelka,20 dag.sera do zapiekania,1 jajko,1 marchewka średnia,pieprz biały,szczypta ziół prowansalskich.
  • Ponadto tłuszcz do wysmarowania foremek i bułka tarta do posypki.

Sposób przygotowania:

Kokilki - cztery pory roku.
Do każdej kokilki przygotować składniki na sezonowe zapiekanki,
tj.warzywa umyć,obgotować,pokroić dodatki mięsne,np.kiełbaskę
do zimowej zapiekanki,zetrzeć ser,zatrzepać jajo ze śmietaną,po-
-łączyć z dodatkami jarzynowymi,doprawiając międzyczasie.Do
letniej i jesiennej z zapiekanek-do jednej dodać ugotowany ryż z
tartymi jabłkami,cynamonem,śmietanką słodką i cukrem,a drugiej-
twarożek chudy z owocami,śmietanką,cynamonem i cukrem wani-
-liowym.Same foremki natłuścić i posypać bułką tartą,po czym ka-
-żdą napełnić osobnym farszem czy nadzieniem.Nagrzać piekarnik
do 180-190 st.C.wstawić kokilki do piekarnika i zapiekać ok.25-30 min.Po wyjęciu ostudzić i wyjąć potrawkę z foremki za pomocą
noża lub obrócić ją do góry dnem na talerz.