misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Kokos z alkoholem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Znakomite ciasto z alkoholem na spodzie biszkoptowym

Kokos z alkoholem

Składniki:

Kokos z alkoholem

 

  • BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 4 kopiaste łyżki mąki
  • Trochę proszku do pieczenia

 

  • KOKOS
  • 300g kokosu
  • 125g grysiku(kaszy manny)
  • 200g masła
  • 250g cukru pudru
  • 1 szklanka wódki

 

 

  • DO DEKORACJI
  • polewa czekoladowa lub tarta czekolada

Sposób przygotowania:

Kokos z alkoholem

BISZKOPT

Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Biszkopt wylewamy na średnią blachę wyłożoną papierem (tylko dno) i pieczemy na złoty kolor.



KOKOS

Masło utrzeć z cukrem, wlać trochę wódki, wsypywać kokos z grysikiem i wlewać wódkę aż do wyczerpania składników. Odstawić wszystko na 2-3 godziny w chłodne miejsce aż masa spęcznieje.



KREM

Masło ucieramy na puszystą masę. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Do puszystej masy maślanej wlewamy ubite jajka.



Biszkopt odwracamy do góry nogami (dół staje się górą) i smarujemy połową kremu, na krem nakładamy masę kokosowo-alkoholową i znowu smarujemy ze wszystkich stron kremem (po to aby alkohol nie zwietrzał). Na krem dajemy polewę czekoladową lub posypujemy tartą czekoladą.

SMACZNEGO!