Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Kokosanki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche ciasteczka idealne do herbatki lub małej kawy, kiedy potrzebujemy chwilki wytchnienia.

Kokosanki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kokosanki

 

  • Kokosanki

 

  • 12 dag margaryny lub masła
  • 12 dag cukru pudru;
  • 1 jajko;
  • 6 dag wiórków kokosowych;
  • 25 dag mąki;
  • Szczypta soli;
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
  • Cukier puder do posypania;
  • Kilka kropel olejku waniliowego;

 

 

Sposób przygotowania:

Kokosanki
W misce utrzeć tłuszcz z cukrem pudrem. Dodać jajko i olejek waniliowy. Ucierać jeszcze kilka minut. Mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Dodać suche składniki do masy jajecznej, wymieszać najpierw łyżką, potem wyłożyć na stolnicę i wyrabiać, aż będzie gładkie i miękkie. Rozwałkować na grubość 3 mm. Foremką wycinać ciasteczka. Przełożyć na blachę wysmarowaną margaryną Kasia, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta zagnieść i wyciąć kolejne ciasteczka. Piec ok. 15 min. w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Kokosanki
Etap 1
Kokosanki
Etap 2

Tagi:

jajko jajka