Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kokosanki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kokosanki, podane z bitą śmietaną i dżemem z czarnej porzeczki

Kokosanki

Składniki:

Kokosanki

 

  • BISZKOPT
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • LUKIER
  • 150g cukru pudru
  • 40g kakao
  • 50g masła
  • 200ml wrzącej wody
  • DO POSYPANIA
  • 150g wiórków kokosowych
  • DODATKI
  • 500ml śmietanki kremówki 30%
  • Śmietan-fix
  • Dżem z czarnych porzeczek

 

Sposób przygotowania:

Kokosanki
Oddzielić białka od żółtek. Z białek z dodatkiem soli ubijamy sztywną pianą. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym przez 5 minut. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia- wymieszać łyżką. Dodajemy pianę z białek i wszystko razem mieszamy łyżką lub silikonową łopatką. Prostokątną blaszkę wysmarować masłem, wlać biszkopt i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Gdy ciasto całkiem ostygnie- pokroić w grubą kostkę. W misce wymieszać cukier puder z kakao, dodać roztopione masło i wrzącą wodę. Dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita, dość rzadka masa.  Wiórki kokosowe rozsypujemy na płaskim talerzu  Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę dodając śmietan-fix  Sześciany biszkoptowe moczyć w ciepłym lukrze i obtaczać w wiórkach kokosowych, zostawić do obeschnięcia.  Gotowe kokosanki, tuż przed podaniem, przekrajać po skosie (ale nie do końca) i do powstałych szczelin wkładać łyżeczkę dżemu z czarnych porzeczek i dwie łyżeczki bitej śmietany.