Sposób przygotowania:
Kokosanki
Oddzielić białka od żółtek. Z białek z dodatkiem soli ubijamy sztywną pianą. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym przez 5 minut. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia- wymieszać łyżką. Dodajemy pianę z białek i wszystko razem mieszamy łyżką lub silikonową łopatką. Prostokątną blaszkę wysmarować masłem, wlać biszkopt i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut. Gdy ciasto całkiem ostygnie- pokroić w grubą kostkę. W misce wymieszać cukier puder z kakao, dodać roztopione masło i wrzącą wodę. Dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita, dość rzadka masa. Wiórki kokosowe rozsypujemy na płaskim talerzu Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę dodając śmietan-fix Sześciany biszkoptowe moczyć w ciepłym lukrze i obtaczać w wiórkach kokosowych, zostawić do obeschnięcia. Gotowe kokosanki, tuż przed podaniem, przekrajać po skosie (ale nie do końca) i do powstałych szczelin wkładać łyżeczkę dżemu z czarnych porzeczek i dwie łyżeczki bitej śmietany.