SUPERPRZEPIS

Kokosanki dla Świętego Mikołaja

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Kokosanki dla Świętego Mikołaja

Pomyślałam, że takie ciasteczka można zostawić ze szklanką mleka dla Świętego :-)

Składniki:

Kokosanki dla Świętego Mikołaja

 

  • Kruchy spód:
  • 150g masła
  • 250g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 100g cukru pudru

 

  • dżem wiśniowy

 

  • Warstwa kokosowa:
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 3 białka
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Kokosanki dla Świętego Mikołaja
Z podanych składników na kruchy spód wyrabiamy ciasto – najlepiej ręką. Następnie rozwałkowujemy na placek o grubości około 5mm. Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut na środkowej półce w temp. 180st. Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie smarujemy dżemem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy mąkę i cukier puder. Następnie dodajemy wiórki i dokładnie, delikatnie mieszamy. Powstałą masę przekładamy na nasz kruchy spód i pieczemy około 30 minut w 180st. Po tym czasie pozostawiamy ciasto do przestygnięcia i kroimy na porcje.

Tagi:

mak