Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Kokosowe babeczki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniałe, pachnące babeczki z wiórkami kokosowymi

Kokosowe babeczki drożdżowe

Składniki:

Kokosowe babeczki drożdżowe

 

  • Pół kg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 100g margaryny
  • niepełna szklanka cukru
  • 80g drożdży
  • pół szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • aromat kokosowy
  • opakowanie wiórków kokosowych (ja użyłam różowych)

Sposób przygotowania:

Kokosowe babeczki drożdżowe
Drożdże rozpuszczamy w podgrzanym mleku razem z cukrem, mieszamy z połową mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż drożdze zaczną pracować. Dodajemy resztę mąki, 3 żółtka, 1 całe jajko, rozpuszczone 100g margaryny, cukier waniliowy, aromat kokosowy do ciast i pól paczki wiórkow. Zagniatamy ciasto, które następnie oprószamy mąką, nakrywamy czystą sciereczką i odstawiamy, aby wyrosło (u mnie podwoiło objętość). Nakładamy do wysmarowanych masłem i oprószonych wiórkami kokosowymi foremek. Wiorki dajemy też na wierzch każdej babeczki. Pieczemy 15 minut w 180st.

Tagi:

jajko jajka