akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Kokosowa kremówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jest to trochę nietypowa kremówka :) Po pierwsze- kokosowa, a po drugie- z pieczonym budyniem. Bardzo smaczna. Polecam!

Kokosowa kremówka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kokosowa kremówka

 

  • Ciasto:
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 150 g. masła
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Budyń:
  • 1 litr mleka
  • 3 op. budyniu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 16 g. cukru waniliowego

 

  • Warstwa kokosowa:
  • 200 g. wiórków kokosowych
  • 150 g. masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Kokosowa kremówka
1. Ciasto: wszystkie składniki wyrobić ze sobą rękami do uzyskania zbitej, jednolitej masy. Masę owinąć w folię i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciasto do formy o wymiarach 24x24 cm lub tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 15 minut. Wyjąc i ostudzić. 2. Budyń: Budyń ugotować jak zaleca się na opakowaniu (zmniejszając tylko ilość mleka). Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Jeszcze ciepły wylać na podpieczony spód. 3. Warstwa kokosowa: Masło rozpuścić. Jajka ubić z cukrem, wlać ostudzone masło i wiórki kokosowe. Wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć na budyń. Całość piec w 180 st.C około 40-45 minut. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!



Przepis pochodzi od Siostry Anastazji (troszkę go zmodyfikowałam).
Kokosowa kremówka
Upieczona i studzona kokosowa kremówka.