jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kokosowa kremówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Ciasto proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne!!! Jeśli ktoś lubi budyń oraz kokos jest po prostu idealne. Na wierzchu można wykonać zygzaki z białej czekolady.

Kokosowa kremówka

Składniki:

Kokosowa kremówka

 

  • Blaszka 24x36 cm

 

  • Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki,
  • 2,5 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 2 duże jajka
  • Budyń:
  • 1 litr mleka,
  • 3 budynie waniliowe,
  • 1/3 kostki masła
  • Cukier do smaku

 

  • Kokosowa warstwa:
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 200g wiórków kokosowych,
  • ½ kostki masła

 

Sposób przygotowania:

Kokosowa kremówka
CIASTO KRUCHE: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę. Siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim przygotowana blaszkę. Na kruche ciasto wykładamy delikatnie przestudzony budyń. Na budyniu rozprowadzamy warstwę kokosową. Całość pieczemy około 30-40 minut w 180°C. Gdy widzimy, ze rumieni się warstwa kokosowa przykładamy ciasto z góry złotkiem i dalej pieczemy (unikniemy jej przypaleniu). BUDYŃ: Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Słodzimy do smaku. Do gotowego wtłaczamy masło. Delikatnie przestudzony wykładamy na ciasto kruche. KOKOS: Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dokładamy do nich cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy wsypujemy kokos i wlewamy masło. Mieszamy dokładnie. Masę wykładamy na rozłożony budyń. Pieczemy.