Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kokosowa potrawka z bambusem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybki sposób na niby to ,,tajską ,, potrawkę. Ostatnio eksperymentuję z aromatyzowaniem potraw herbatami smakowymi. Okazuje się, że fantastycznie sprawdzają się jako przyprawa.

Kokosowa potrawka z bambusem

Składniki:

Kokosowa potrawka z bambusem

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 puszki krojonego w paseczki bambusa ( ok. 20 dag)
  • 6 pomidorków koktajlowych ( użyłam podłużnych bo takie miałam)
  • 1 puszka mleka kokosowego ( ok. 1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego ( twardy , zastygły)
  • 2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 saszetki herbaty owoce tropikalne ( Lipton )
  • sól do smaku
  • pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
  • 1 listek Kafiru ( lub zamiennie kawałek skórki cytrynowej)
  • 1/3 łyżeczki utartego świeżego imbiru lub szczypta mielonego suszonego
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kokosowa potrawka z bambusem
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paseczki. Zalać w miseczce sosem słodko-kwaśnym. Wymieszać. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka i obsmażyć na rumiano. Odcedzić bambus z zalewy i dodać na patelnię. Dorzucić listek Kafiru, imbir, curry. Zalać wodą i mlekiem kokosowym. Zagotować. Włożyć herbaty. Dusić na małym gazie 20 minut. Usunąć saszetki herbaty i listek Kafiru. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidorki przekroić na pół i usunąć pestki. Miąższ pokroić w cienkie paski. Wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem 5 minut. Podawać z makaronem ryżowym ( Tagliatelle ) lub ryżem posypane natką pietruszki. * zamiennie 1 łyżeczka soku z cytryny + 1/2 łyżeczki brązowego cukru + szczypta rozdrobnionego chilli lub sosu tabasco )