Sposób przygotowania:
Kokosowa potrawka z bambusem
Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paseczki. Zalać w miseczce sosem słodko-kwaśnym. Wymieszać. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka i obsmażyć na rumiano. Odcedzić bambus z zalewy i dodać na patelnię. Dorzucić listek Kafiru, imbir, curry. Zalać wodą i mlekiem kokosowym. Zagotować. Włożyć herbaty. Dusić na małym gazie 20 minut. Usunąć saszetki herbaty i listek Kafiru. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidorki przekroić na pół i usunąć pestki. Miąższ pokroić w cienkie paski. Wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem 5 minut. Podawać z makaronem ryżowym ( Tagliatelle ) lub ryżem posypane natką pietruszki. * zamiennie 1 łyżeczka soku z cytryny + 1/2 łyżeczki brązowego cukru + szczypta rozdrobnionego chilli lub sosu tabasco )
zewa
marietta