SUPERPRZEPIS

Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej

  • Di gotuje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 180
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej

Ciasteczka są niesamowicie pyszne, kuszą swoim aromatem oraz uroczym wyglądem. Koniecznie sami spróbujcie.

Składniki:

Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej

Około 18 sztuk:

  • 60 g cukru
  • 50 g masła
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g śmietanki z mleka kokosowego lub mleka zagęszczonego
  • 1 jajko (małe)
  • 100 g mąki z amarantusa
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • mleko w proszku do obtaczania

Sposób przygotowania:

Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej

Masa:

Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej
Masa na ciasteczka powinna być miękka i zwarta.

Masło, cukier, śmietankę/mleczko i wiórki kokosowe wymieszać w małym garnuszku i podgrzać do momentu połączenia się składników.

Ciepłą masę przełożyć do miski, a następnie wymieszać za pomocą dłoni z jajkiem, mąką i sokiem z cytryny.

Formowanie:

Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej
Kuleczki należy obtoczyć w mleku w proszku.

Z powstałego ciasta należy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.

Następnie każdą kulkę obtoczyć w mleku w proszku.

Pieczenie:

Ciasteczka kokosowe z mąki amarantusowej
Do pieczenia użyłam piekarnika gazowego.

Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Całość piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.