Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Ananasowo- kokosowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na każdą okoliczność czy to imieniny, czy urodziny piekę to ciasto, jest ono tak pyszne że wszyscy goście się nim zajadają. Przepis mam od znajomej.

Ananasowo- kokosowe ciasto

Składniki:

Ananasowo- kokosowe ciasto

Biszkopt :

Krem :

  • ananasy w puszcze - 1 puszka
  • budyń śmietankowy duży - 1 opak
  • masło - 1 kost
  • cukier - 2 łyżki

Beza :

  • białka jaj - 4 szt
  • wiórki kokosowe - 200 g
  • cukier - 1 szkl

dodatkowo :

  • gorzka czekolada do polania ciasta

Nasączenie biszkoptu :

  • woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ananasowo- kokosowe ciasto
Biszkopt:

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać po trochu cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem formy o wymiarach (33x23 cm). Piec w 180 stop. przez ok.35 minut, ostudzić.

Krem:

Ananasy odlać z syropu, osączyć na sicie , pokroić w kostkę. Odlać trochę syropu z ananasów, wsypać proszek budyniowy, rozmieszać. Pozostały syrop przelać do rondla, dodać cukier zagotować. Na gotujący się syrop, wlać mieszankę budyniową, mieszając zagotować, ostudzić. Masło utrzeć z budyniem ananasowym i żółtkami, na puszystą masę.

Beza:

Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, cały czas ubijać. Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Blachę o wymiarach (33x23 cm) , wyłożyć pergaminem , wylać pianę i piec 30 minut w 180 stop, ostudzić.

Nasączenie biszkoptu: woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl cukier - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1 łyżka

Przełożenie ciasta: Biszkopt przekroić na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Wyłożyć połowę kremu na mniejszą część nasączonego biszkoptu, ułożyć na kremie pokrojone ananasy, przykryć drugim nasączonym biszkoptem. Wyłożyć resztę kremu, przykryć wystudzoną bezą. Wierzch ciasta udekorować rozpuszczoną czekoladą.

Ciasto odstawić na 3 godz. do lodówki.