IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Kokosowe ciasto z malinami i jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne ciasto z malinami i jeżynami z nutką kokosową.

Kokosowe ciasto z malinami i jeżynami

Składniki:

Kokosowe ciasto z malinami i jeżynami

 

  • 150g margaryny
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki kaszy mannej
  • 2/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 200 g jeżyn
  • 200 g malin

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasto z malinami i jeżynami
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Margarynę ucieramy na puch, dodając po jednym żółtku. Mąkę, kaszę manną oraz proszek do pieczenia i wiórki kokosowe mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy do margaryny i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i ponownie delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm, smarujemy margaryną, a następnie posypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto. Maliny oraz jeżyny obtaczamy w mące i układamy na cieście. Pieczemy ok 50-55 min w temp. 180'C. gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!