Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Kokosowe ciasto z kremem mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne , biszkoptowo - kokosowe ciasto z lekkim kremem mango.

Kokosowe ciasto z kremem mango

Składniki:

Kokosowe ciasto z kremem mango

 

  • Składniki:
  • ( ja robiłam w keksówce )

 

  • jajko - 2 szt.
  • cukier - 0,4 szklanki
  • mąka - 0,4 szklanki
  • wiórki kokosowe - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - szczypta
  • olej - 1 łyżka
  • mango - 1 szt.
  • bita śmietana niesłodzona - 1 łyżka
  • cukier puder - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasto z kremem mango
Mango kroimy na drobne kawałki i miksujemy w blenderze na mus.Dodajemy cukier puder i bitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i delikatnie mieszamy. Dodajemy po jednym jajku. W osobnej misce łączymy mąkę z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Dodajemy po łyżce do masy białkowej i delikatnie mieszamy. Robimy to naprawdę delikatnie starając się , by piana nie opadła.Dodajemy 2 łyżki oleju i ponownie mieszamy. Formę ( ja używałam silikonowej ) lekko natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min / 180C. ( do suchego patyczka ). Po ostudzeniu ciasta nakładamy na nią masę z mango i oprószamy wiórkami kokosowymi.Wstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Smacznego!