ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Młoda kapusta jak schabowy w panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Młoda kapusta obgotowana i smażona w panierce do kotletów schabowych jest bardzo smaczna, oryginalna, smakuje na ciepło i na zimno.

Młoda kapusta jak schabowy w panierce Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Młoda kapusta jak schabowy w panierce

 

  • kapusta młoda 1 główka średnia,
  • woda 3-4 litry,
  • sól 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta jak schabowy w panierce

ETAP 1:

Młoda kapusta jak schabowy w panierce
Porcje kapusty mie mogą być za grube do gotowania i smażenia

Z kapusty oderwać pierwsze, zbędne liście, główkę przekroić na połowę przez środek głąba (głąb jest ważny aby liście się trzymały w trakcie gotowania, smażenia), następnie znowu przeciąć wzdłuż głąba na połowę i ponownie każdy kawałek na połowę, mamy 8 porcji kapusty, włożyć do szerokiego garnka, zalać wodą, wsypać sól i po zagotowaniu gotować z 10 minut na średnim ogniu.

ETAP 2:

Młoda kapusta jak schabowy w panierce
Kapusta musi wystygnąc i dobrze odcieknąc z wody.

Po ugotowaniu wyjmować liście do durszlaka i zostawić do wystygnięcia i odcieknięcia wody.

ETAP 3:

Młoda kapusta jak schabowy w panierce

Jajka dobrze roztrzepać z mlekiem, olejem (lepiej się trzyma panierka), kucharkiem, pieprzem, mąkę wymieszać z tartą bułką.

ETAP 4:

Młoda kapusta jak schabowy w panierce

Wystudzone porcje kapusty delikatnie namaczać w jaku, w panierce, odkładać na talerz.

ETAP 5:

Młoda kapusta jak schabowy w panierce

Na rozgrzanym oleju (oleju powinno być dość sporo) smażyć na rumiano z każdej strony porcje kapusty na średnim ogniu.