WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1754]

Kotlety mielone mięsno - fasolowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na delikatne, mięciutkie i bardzo soczyste kotlety mielone z mięsa wieprzowego z dodatkiem ugotowanej białej fasoli.

Kotlety mielone mięsno - fasolowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotlety mielone mięsno - fasolowe

 

  • 500g mięsa wieprzowego (u mnie schab)
  • 3/4szkl. białej ugotowanej fasoli drobnej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone mięsno - fasolowe

ETAP 1:

Schab pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Mięso zmielić razem z cebulą i ugotowaną fasolą. Bułkę zalać mlekiem i odstawić na kilka minut żeby nasiąkła. Odcisnąć i przełożyć do mięsa. Wbić jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez. Wymieszać wszystko na jednolitą masę mięsną.

Z masy formować kotlety i panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na brazowy kolor i wykładać na półmisek.

Podawać np. z ziemniakami i surówką.

Kotlety mielone mięsno - fasolowe
Kotlety mielone wyłożone na gorący olej na patelnię
Kotlety mielone mięsno - fasolowe
Uformowane i opanierowane kotlety ułożone na talerzu
Kotlety mielone mięsno - fasolowe
Wymieszana w misce masa mięsna na kotlety mielone
Kotlety mielone mięsno - fasolowe
Mieso wieprzowe zmielone z cebulą i fasolą
Kotlety mielone mięsno - fasolowe
Ugotowana i odcedzona biala fasola