lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Kokosowe kostki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kokosowe kostki to deser dla miłośników kokosa. Ciasto biszkoptów oblane ciemną polewą i obsypane wiórkami kokosowymi zachwyci każdego.

Kokosowe kostki

Składniki:

Kokosowe kostki

 

  • 6 jajek
  • 15 łyżek mąki
  • 15 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g wiórków kokosowych
  • Polewa :
  • Kostka margaryny
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 7 łyżek śmietany 30
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Kokosowe kostki
Ciasto:

Oddzielamy żółtka od bialek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Ciągle miksując dodajemy po żółtku, następnie dosypujemy cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia nie przestając miksować. Pieczemy 24 minut w 170 stopniach. Studzimy biszkopt. Kroimy go na kwadraty.

Polewa:

Margarynę roztopić w rondelku. Do miski dajemy śmietanę, mieszamy z cukrem pudrem i kakao. Dodajemy margarynę i dokładnie mieszamy.

Każdy kawałek na widelcu moczymy w polewie i obtaczamy wiórkami.

Tagi:

okazje ciastka