paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Domowe kudłacze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Prosty przepis na wyśmienite ciasto które kroimy na małe kawałki obtoczone w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych .

Domowe kudłacze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe kudłacze

 

  • ciasto

 

  • jajko 4 sztuki
  • mąka 1,5 szklanki
  • olej 50 ml
  • woda 30 ml
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 0,5 szklanki

 

  • polewa

 

 

  • dodatkowo

 

  • wiórki kokosowe 1 opakowanie

 

Sposób przygotowania:

Domowe kudłacze
Olej i wodę wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Wlać olej z wodą. Porcjami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i upiec na złoty kolor. Wystudzić a następnie pokroić w prostokąty. Przygotować polewę: do rondla wlać wodę i dodać masło, roztopić i zdjąć z ognia. Wsypać cukier puder, kakao i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej gładkiej masy. W polewie obtoczyć kawałki ciasta a następnie w wiórkach.
Domowe kudłacze
Wystudzić a następnie pokroić w prostokąty.
Domowe kudłacze
Do rondla wlać wodę i dodać masło, roztopić i zdjąć z ognia. Wsypać cukier puder, kakao i mąkę ziemniaczaną.
Domowe kudłacze
W polewie czekoladowej obtoczyć kawałki ciasta
Domowe kudłacze
Ciasto w polewie obtoczyć w wiórkach kokosowych