slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 996]

Kokosowe ptasie mleczko

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny, delikatny i kolorowy deser. Kokosowa pianka jest prosta po przygotowania. Jest to smakowity deser, który zachwyci swym smakiem i kolorami dzieci i dorosłych. Polecam.

Kokosowe ptasie mleczko

Składniki:

Kokosowe ptasie mleczko

 

  • 2 białka jaj
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 galaretka niebieska
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka zielona
  • 100 g ciastek czekoladowych
  • wiórki kokosowe
  • tortownica o śred. 20 cm

Sposób przygotowania:

Kokosowe ptasie mleczko
Mleczko kokosowe dobrze schładzamy w lodówce. Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.

Blaszkę wykładamy folią/papierem do pieczenia i na dnie układamy ciastka. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce mleczka kokosowego (biała stała część), cały czas miksując. Dzielimy masę kokosową na 3 części. Każdą część łączymy z inną galaretką i dokładnie mieszamy/miksujemy.

Lekko tężejące kolorowe masy wylewamy na przemian po 4-5 łyżek na środek tortownicy. Wyrównujemy górę deseru i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.