Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kokosowe scones

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Moja wariacja na temat scones. Tym razem kokosowe.

Kokosowe scones Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowe scones

 

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 kostki masła
  • 5 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Kokosowe scones
Wszystkie sypkie składniki przekładamy do miski i mieszamy. Dodajemy do nich masło i wyrabiamy jak na kruszonkę. Wlewamy powoli mleko i zagniatamy ciasto. Mleka może być trochę więcej lub mniej - ciasto ma być delikatne, miękkie i nie kleić się do rąk. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy ją, nacinamy na krzyż i układamy na wysmarowanej blasze. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut (aż się ładnie zrumieni). Upieczone scones łamiemy wzdłuż nacięć i podajemy jeszcze ciepłe z masłem i marmoladą.
Kokosowe scones
Sypkie składniki przełożone do miski i wymieszane.
Kokosowe scones
Masło dodane do sypkich składników i wyrobione jak na kruszonkę.
Kokosowe scones
Ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Kokosowe scones
Spłaszczone ciasto ułożone na blasze z nacięciami na krzyż.