Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ciasto kokosowo-jagodowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kiedy w ręce wpadł mi ten przepis Marty Stewart wiedziałam, że jak tylko uda mi się dostać jagody to nie zależnie od upału zostanie ono upieczone i warte było czasu spędzonego w kuchni, polecam :)

Ciasto kokosowo-jagodowe

Składniki:

Ciasto kokosowo-jagodowe

 

  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • Sok z ½ limonki
  • 0,5 litra jagód

Sposób przygotowania:

Ciasto kokosowo-jagodowe
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy wbijamy po 1 jajku cały czas miksując masło, wlewamy jogurt i dodajemy sok z limonki, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe miksujemy ciasto aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy opłukane i osuszone jagody. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z formy i zostawiamy do przestygnięcia. Przed podaniem ciasto możemy jeszcze posypać cukrem pudrem ; )