mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Kokosowy pleśniak z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Pleśniak robiła moja babcia i mama. można powiedzieć że wychowałam się na tym cieście. Ja zrobiłam wersję z olejem kokosowym którym zastąpiłam masło. Ciasto jest bardzo kruche, delikatne, kwaskowe i zarazem słodkie ale nie za bardzo. Polecam z porze

Kokosowy pleśniak z porzeczkami

Składniki:

Kokosowy pleśniak z porzeczkami

 

  • ciasto kruche:
  • 200 g oleju kokosowego
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżka cukier puder płaska
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska
  • sól szczypta
  • 5 żółtek

 

  • beza:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukier kryształ
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól szczypta

 

Sposób przygotowania:

Kokosowy pleśniak z porzeczkami

ETAP 1:

Kokosowy pleśniak z porzeczkami
mąka olej kokosowy żółtka puder proszek do pieczenia

Do miski przekładam olej kokosowy twardy. Jeżeli ma konsystencję lejącą bo jest za ciepło to wkładam do lodówki. Dodaję mąki przesiane, cukier, żółtka, sól, proszek i całość kroję nożem a potem zagniatam rękoma ale bardzo szybko. Nie zaleca się długiego wyrabiania ciasta. Wkładam do lodówki na godzinę.

ETAP 2:

Kokosowy pleśniak z porzeczkami
ciasto starte na blaszze na papieprze do pieczenia

Blaszkę o wymiarach 40*30 cm wykładam papierem do pieczenia. 2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej na blaszkę. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni góra dól i podpiekam spód ciasta 15 minut.

ETAP 3:

Kokosowy pleśniak z porzeczkami
porzeczki wyłozone na podpieczonym spodzie kruchym

Porzeczki obieram, myję i osuszam. Mieszam z mąką ziemniaczaną i wykładam na ciepłe ciasto.

ETAP 4:

Kokosowy pleśniak z porzeczkami
beza ubita z białek wyłozona na porzeczkach

Białka temp pokojowa ubijam mikserem ze szczyptą soli na sztywno, dodaję do łyżce cukier i jak się rozpuści dodaję kolejną łyżkę i tak do końca cały czas miksując. Na końcu dodaję ocet winny i mąkę ziemniaczaną i ubijam jeszcze chwilę. Beza ma być gęsta i lśniąca.

ETAP 5:

Kokosowy pleśniak z porzeczkami
reszta ciasta starta na pianie z białek

Dodaję bezę, na nią ścieram resztę ciasta i wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 10 minut po czym zmniejszam na temp 150 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Ciasto wyjmuję i studzę.