Sposób przygotowania:
Pleśniak z jabłkami
Mąkę z proszkiem i 5 łyżkami cukru pudru przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę siekam nożem. Do kruszonki dodaję żółtka i śmietanę, zagniatam gładkie ciasto które dziele na 3 części: największą średnią i najmniejszą.
Do części średniej dodaję kakao zagniatam. Wszystkie części ciasta wkładam do woreczków schładzam w zamrażalce pół godziny. Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia, największą część ciasta wałkuję i wylepiam dno formy.
Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach posypuję cynamonem i cukrem, mieszam wykładam na ciasto. Na jabłka ścieram ca tarce o dużych oczka ciemne ciasto.
Białka ubijam na sztywno stopniowo dodaję pół szklanki cukru pudru . Pianę wykładam na ciemne ciasto, na wierzch ścieram pozostałe ciasto.
Piekę w 180 stopniach przez około godzinę.
Do części średniej dodaję kakao zagniatam. Wszystkie części ciasta wkładam do woreczków schładzam w zamrażalce pół godziny. Dużą blachę wykładam papierem do pieczenia, największą część ciasta wałkuję i wylepiam dno formy.
Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach posypuję cynamonem i cukrem, mieszam wykładam na ciasto. Na jabłka ścieram ca tarce o dużych oczka ciemne ciasto.
Białka ubijam na sztywno stopniowo dodaję pół szklanki cukru pudru . Pianę wykładam na ciemne ciasto, na wierzch ścieram pozostałe ciasto.
Piekę w 180 stopniach przez około godzinę.