Sposób przygotowania:
Pleśniak jeżynowo brzoskwiniowy
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i szczyptę soli, wymieszać i posiekać z zimną margaryną. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto zawinąć w folię i schodzić w lodówce przez 30 minut. Brzoskwinie sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kawałki. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termo obiegiem. Foremkę o wymiarach 23x29 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wykleić schłodzonym ciastem. Na cieście rozsmarować dżem jeżynowy. Na dżemie rozłożyć kawałki brzoskwiń. Białka ubić na sztywną pianę, nie przerywając miksowania partiami dodać cukier. Na koniec domieszać proszek kisielowy. Pianę rozłożyć na powierzchni ciasta, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-50 minut.
zewa
edytaha
Oczywiście, ze jest pyszne Ewuś :)
2milutka
Pysznie!
edytaha
Też pysznie Agatko :D
anemon
edytaha
Uwierzę, ja też jeszcze nie piekłam niektórych ciast :) Musisz koniecznie nadrobić zaległości :) Z ta ilością żółtek ciasto jest naprawdę bardzo kruche, wręcz rozpływa się w ustach, a dżem nadaje smaku, wiec warto dać taki jaki lubimy :)