SUPERPRZEPIS

Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami Więcej zdjęć (3)

Kruche, czekoladowe ciasto, a w nim delikatna, i również czekoladowa pianka budyniowa. Czerwona porzeczka orzeźwia ciasto, nadając mu owocowy, lekko kwaskowaty smak.

Składniki:

Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami

CIASTO KRUCHE:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 żółtek

CZEKOLADOWA PIANKA BUDYNIOWA:

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami

ETAP 1:

Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami
Suche składniki posiekać z zimnym masłem i zagnieść z żółtkami.

Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie, równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.

ETAP 2:

Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami
Połowę kruchego ciasta rozkruszyć na dno formy.

Drugą część ciasta skruszyć na dno formy 21x30 i wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podpiec 15minut w piekarniku nagrzanym do 190*C.

ETAP 3:

Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami
Do ubitych białek wsypać czekoladowe budynie w proszku.

Białka ubijać ze szczyptą soli, do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty i wsypać budynie w proszku. Na końcu cienkim strumykiem wlać olej.

ETAP 4:

Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkami
Czerwoną porzeczkę rozłożyć i lekko wcisnąć w piankę.

Budyniową piankę przełożyć na podpieczone ciasto i wyłożyć oczyszczoną porzeczkę, lekko wciskając ją w piankę. Na wierzch zetrzeć zmrożoną część ciasta, przy użyciu tarki jarzynowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 60min. Smacznego :)