Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z czekoladową pianką i porzeczkamiETAP 1:
Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie, równe części. Jedną zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
ETAP 2:
Drugą część ciasta skruszyć na dno formy 21x30 i wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto podpiec 15minut w piekarniku nagrzanym do 190*C.
ETAP 3:
Białka ubijać ze szczyptą soli, do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty i wsypać budynie w proszku. Na końcu cienkim strumykiem wlać olej.
ETAP 4:
Budyniową piankę przełożyć na podpieczone ciasto i wyłożyć oczyszczoną porzeczkę, lekko wciskając ją w piankę. Na wierzch zetrzeć zmrożoną część ciasta, przy użyciu tarki jarzynowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 60min. Smacznego :)
skuter5
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2