Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kokosowy sernik z truskawkami i ajerkoniakiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obłędny w smaku sernik. Sernik mocno kokosowy z lekka nutką alkoholu i z pysznymi truskawkami. Nie za słodki, taki w sam raz. Aksamitny i nie jest zbity.

Kokosowy sernik z truskawkami i ajerkoniakiem

Składniki:

Kokosowy sernik z truskawkami i ajerkoniakiem

Masa serowa:

  • 10 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 50 dag sera na sernik (u mnie taki z wiadereczka)
  • niecałe pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/4 szklanki ajerkoniaku
  • 1 szklanka wiórek kokosowych

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kokosowy sernik z truskawkami i ajerkoniakiem
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Wsypujemy budyń w proszku i dodajemy ser, ucieramy do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy wiórki i ajerkoniak, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy.

2. Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Na wierzchu masy układamy pokrojone truskawki, oczywiście wcześniej umyte, osuszone i pozbawione szypułek.

3. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do ładnego zrumienienia się przez około godzinę. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.

4. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Wystudzony przekładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, wtedy bardzo ładnie się kroi. Dodam, że sernik zawsze studzę w piekarniku.

5. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy około 23 cm.

Budyń bez cukru i na pół litra mleka.

Sernik można pokroić na około 12 sporych porcji.