Sposób przygotowania:
Koktajl owsiany z jabłkiem i bananem
Rodzynki umyć pod ciepłą bieżącą wodą i zaparzyć 1/2 szklanki gorącej wody, nakryć i odstawić na kilka godzin. Płyn wylać, ponieważ często suszone owoce są siarkowane!
Płatki owsiane zalać 2 szklankami chłodnej wody, dodać 2-3 łyżki miodu i odstawić na kilka godzin, aby spęczniały.
Przelać namoczone płatki do blendera, dodać orzeszki ziemne, sezam, pestki dyni i słonecznik.
Miksować, aż wszystko nabierze jednolitej konsystencji. Wsypać odsączone rodzynki i dodać jabłko pokrojone w kostkę oraz banana pokrojonego w plasterki. Wcisnąć sok z połowy cytryny. Zmiksować ponownie, aż owoce i rodzynki zmienią konsystencję na kremową i półpłynną.
Jeśli koktajl okaże się zbyt gęsty, można dolać nieco wody.
Płatki owsiane zalać 2 szklankami chłodnej wody, dodać 2-3 łyżki miodu i odstawić na kilka godzin, aby spęczniały.
Przelać namoczone płatki do blendera, dodać orzeszki ziemne, sezam, pestki dyni i słonecznik.
Miksować, aż wszystko nabierze jednolitej konsystencji. Wsypać odsączone rodzynki i dodać jabłko pokrojone w kostkę oraz banana pokrojonego w plasterki. Wcisnąć sok z połowy cytryny. Zmiksować ponownie, aż owoce i rodzynki zmienią konsystencję na kremową i półpłynną.
Jeśli koktajl okaże się zbyt gęsty, można dolać nieco wody.