Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Koktajl z białych szparagów z wędzonym węgorzem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Koktajlowa sałatka z białymi szparagami wzbogacona wędzonym węgorzem, podana w szklanym kieliszku.

Koktajl z białych szparagów z wędzonym węgorzem

Składniki:

Koktajl z białych szparagów z wędzonym węgorzem

 

  • pęczek sałaty dębolistnej
  • 200g wędzonego węgorza
  • pęczek białych szparagów
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 4 kromki bagietki
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • łyżka miodu
  • mały ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

Koktajl z białych szparagów z wędzonym węgorzem
Szparagi obierz i ugotuj, sałat dokładnie opłucz i porwij. W moździerzu utrzyj czosnek z miodem i musztardą po czym powoli wlej oliwę, gdy sos zemulguje i stanie się gładki dopraw go solą i pieprzem. Z bagietki wykrój 4 prostokątne kromki i wstaw je do piekarnika aby stały się złociste i chrupiące, szparagi pokrój na trzy a pomidorki na cztery i dodaj je do sałaty, sałatkę polej sosem i delikatnie wymieszaj. Na grzanki ułóż plastry wędzonego węgorza i posyp je pieprzem, sałatkę podawaj w szklanych kieliszkach.