paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

kołacz mój

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

jedno z moich ulubionych ciast drożdżowych

kołacz mój

Składniki:

kołacz mój

 

Sposób przygotowania:

kołacz mój
W mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże. Z jajek oddzielamy żółtka od białek i ucieramy je z 4 łyżkami cukru. Białka natomiast ubijamy na sztywną piane. Z masy żółtkowej, drożdży, mąki i odrobiny soli zagniatamy ciasto. Dodajemy delikatnie do niego pianę. Tak przygotowane ciasto na godzinę odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie wypełniamy nim przygotowaną formę. Górę ciasta smarujemy odrobiną wody i posypujemy cukrem. Pieczemy 50 min w 180C

Tagi:

jajko jajka