Sposób przygotowania:
Kołacz z czereśniami
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 25 dag przesianej mąki i 5 łyżek cukru. bardzo dokładnie wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 min, by drożdże zaczęły pracować. Do zaczynu dodać jajko i 3 łyżki margaryny. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przykryć i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Czereśnie umyć, wypestkować i osączyć na sicie. Ciastem wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm odstawić na kolejne 15 min. Następnie posypać cienko bułką tartą i ułożyć odsączone czereśnie. Z pozostałych składników palcami zagnieść kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40 min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.