Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkamiKrok 1
Do misy wsypałam przesianą mąkę. Do miseczki wlałam połowę mleka ciepłego, pokruszyłam drożdże i wsypałam cukier. Mieszałam do rozpuszczenia.
Do Misy plastikowej wbiłam jaja, wlałam resztę ciepłego mleka i rozpuszczone masło. Widelcem roztrzepałam składniki do których dodałam rozczyn z drożdży.
Jeszcze raz wymieszałam widelcem i przelałam do misy z mąką. Szybko wyrobiłam rękoma ciasto zagniotłam je razem gdzie 20 minut zostawiłam do wyrośnięcia( ciasto jest klejące,lepiące, takie ma być.
Krok 2
Ciasto wyrasta, a ja w tym czasie przygotowuje kruszonkę. Masło pokroiłam w kostkę wsypałam cukier i mąkę. Zagniotłam składniki i wstawiłam do lodówki do schłodzenia.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto przełożyłam do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia( polowe ciasta). Na ciasto wyłożyłam truskawki z kompotu i przesmażone jabłka.
Przykryłam drugą połową ciasta drożdżowego i posypałam kruszonką. Wstawiłam do nagrzanego pieca i piekłam 45 minut w 170 stopniach.
Drożdżówka wyszła rewelacyjna.