lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Książka Kucharska: Ciasto drożdżowe z truskawkami – 12 pysznych przepisów

Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Nie ma to jak drożdżowe ciasto,owoce są pysznym dodatkiem. Polecam szklankę gorącego mleka. Takie połączenie smaków idealnie pasuje każdemu.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami

Składniki na drożdżówkę:

 

 

  • ksylitol 1/2 szklanki

 

 

 

  • szczypta soli drożdże 50 g

Składniki na kruszonkę:

 

 

  • ksylitol 60 g

Dodatkowo:

  • truskawki z kompotu ( z litrowego słoika wzięłam)

 

  • jabłka przesmażone tak ze słoiczek 200 g

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami

Krok 1

Do misy wsypałam przesianą mąkę. Do miseczki wlałam połowę mleka ciepłego, pokruszyłam drożdże i wsypałam cukier. Mieszałam do rozpuszczenia.

Do Misy plastikowej wbiłam jaja, wlałam resztę ciepłego mleka i rozpuszczone masło. Widelcem roztrzepałam składniki do których dodałam rozczyn z drożdży.

Jeszcze raz wymieszałam widelcem i przelałam do misy z mąką. Szybko wyrobiłam rękoma ciasto zagniotłam je razem gdzie 20 minut zostawiłam do wyrośnięcia( ciasto jest klejące,lepiące, takie ma być.

Krok 2

Ciasto wyrasta, a ja w tym czasie przygotowuje kruszonkę. Masło pokroiłam w kostkę wsypałam cukier i mąkę. Zagniotłam składniki i wstawiłam do lodówki do schłodzenia.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto przełożyłam do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia( polowe ciasta). Na ciasto wyłożyłam truskawki z kompotu i przesmażone jabłka.

Przykryłam drugą połową ciasta drożdżowego i posypałam kruszonką. Wstawiłam do nagrzanego pieca i piekłam 45 minut w 170 stopniach.

Drożdżówka wyszła rewelacyjna.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami
Do misy wsypałam przesianą mąkę całe 4 szklanki
Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami
Do Misy plastikowej wbiłam jaja, wlałam resztę ciepłego mleka i rozpuszczone masło. Widelcem roztrzepałam składniki do których dodałam rozczyn z drożdży.
Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami
Ciasto wyrasta, a ja w tym czasie przygotowuje kruszonkę. Masło pokroiłam w kostkę wsypałam cukier i mąkę. Zagniotłam składniki i wstawiłam do lodówki do schłodzenia.
Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami
Wyrośnięte ciasto przełożyłam do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia( polowe ciasta) .
Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami
Na ciasto wyłożyłam truskawki z kompotu i przesmażone jabłka.
Ciasto drożdżowe z truskawkami i jabłkami
Przykryłam drugą połową ciasta drożdżowego i posypałam kruszonką.