Sposób przygotowania:
Kołacze drożdżowe
Do ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 5 łyżek mąki mieszamy do połączenia składników i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20. minut). W czasie kiedy rozczyn nam rośnie robimy budyń . W 1/2 szkl.mleka roztrzepujemy budyń i 1 żółtko, resztę mleka gotujemy z dodatkiem masła i cukru. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i całość gotujemy przez chwilę, następnie odstawiamy do wystudzenia. Kiedy rozczyn nam ładnie wyrośnie dodajemy resztę mąki i cukru, sól, roztarte żółtka, olej i wszystko razem wyrabiamy na gładką masę, a następnie ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ok.40min.). Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok.1 cm. Z ciasta wykrawamy kółka na które nakładamy na środku trochę budyniu i marmolady. Układamy na blaszce i pieczemy na złoty kolor