halcia76

halcia76

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Kołacze drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kołacze drożdżowe - trochę pracochłonne ale za to jaki smak. Polecam

Kołacze drożdżowe  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kołacze drożdżowe

 

  • ciasto:
  • 1 kg. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl.oleju
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 żółtka
  • 1/2 l. mleka
  • budyń:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 5 dag masła
  • 1/2 l. mleka

 

  • Marmolada wieloowocowa

Sposób przygotowania:

Kołacze drożdżowe
Do ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 5 łyżek mąki mieszamy do połączenia składników i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20. minut). W czasie kiedy rozczyn nam rośnie robimy budyń . W 1/2 szkl.mleka roztrzepujemy budyń i 1 żółtko, resztę mleka gotujemy z dodatkiem masła i cukru. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i całość gotujemy przez chwilę, następnie odstawiamy do wystudzenia. Kiedy rozczyn nam ładnie wyrośnie dodajemy resztę mąki i cukru, sól, roztarte żółtka, olej i wszystko razem wyrabiamy na gładką masę, a następnie ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ok.40min.). Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość ok.1 cm. Z ciasta wykrawamy kółka na które nakładamy na środku trochę budyniu i marmolady. Układamy na blaszce i pieczemy na złoty kolor
Kołacze drożdżowe
Z mąki ,rozczynu i pozostałych składników zagniatamy ciasto
Kołacze drożdżowe
Wykrojone i udekorowane placuszki układamy na blaszce

Tagi:

ciasto