meg-air

meg-air

Złoty Ekspert
[Przepisów: 19]

Kolanka panny anny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie szybkie, łatwe i smaczne. Ja przeważnie robię tą wersję głównie jako przystawkę, lub jako danie na kolację.

Kolanka panny anny

Składniki:

Kolanka panny anny

 

  • Makaron kolanka 1/2 paczki ugotowanej al dente
  • 8-9 plasterków szynki pokrojonych w kosteczki
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 2 duże garści świeżego szpinaku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki smietany
  • Przyprawy do smaku
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Kolanka panny anny
Ugotowany makaron kolanka i szynkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodając odrobinę oliwy. Kiedy makaron się przysmaży, rozbijamy jajka, mieszając. Kiedy jajka się zetną, wrzucamy suszone pomidory, tuż przed zdjęciem z ognia, wrzucamy szpinak, żeby zachować kolor i jak najwięcej wartości odżywczych. Przyprawiamy do smaku i gotowe. Można jeść :-)