Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kolorowa babka na białkach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis na babkę zainspirowany przepisem anemon :) Ja zamiast śliwek dodałam kakao i kisiel.

Kolorowa babka na białkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kolorowa babka na białkach

 

  • 1 szlanka ( z czubkiem) mąki tortowej
  • 1,5 szklanki białek ( albo 350 ml)
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kisielu o smaku truskawkowym
  • 2 łyżki cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa babka na białkach
Foremkę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszką. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubijać mikserem, dosypując partiami cukier. Białka powinny być ubite na gładką, sztywną pianę. Do ubitych białek dosypywać stopniowo mąkę z proszkiem oraz cukier waniliowy, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, jedną częścią wyłożyć spód foremki, do drugiej części ciasta dodać kakao, wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Do trzeciej części ciasta dodać kisiel w proszku, również wymieszać. Ciasto kisielowe wlać na ciasto w blaszce, na ciasto kisielowe wylać ciasto kakaowe. Foremkę wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez ok. 40 min lub do tak zwanego suchego patyczka. Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem. Smacznego:)
Kolorowa babka na białkach
Tak wygląda babka pokrojona na kawałki, pyszna.