anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Kolorowa sałatka Ani.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis na sałatkę dostałam od mojej kuzynki Ani. W oryginale nie było fasolki, była zaś pokrojona na ćwiartki rzodkiewka.

Kolorowa sałatka Ani. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowa sałatka Ani.

 

  • brokuł /same różyczki/ - 450 g
  • fasolka szparagowa – 100 g
  • jajka ugotowane na twardo – 6 szt.
  • ogórek gruntowy - 2 szt.
  • pomidory – 4 szt.
  • SOS DO SAŁATKI:
  • czosnek - 4 ząbki
  • majonez - 200 g
  • jogurt grecki - 250 g
  • sól - do smaku
  • pieprz świeżo mielony - do smaku
  • PONADTO:
  • natka pietruszki /posiekana/ - 1 pęczek
  • koperek posiekany - 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa sałatka Ani.
Zacznij od przygotowania sosu do sałatki. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z majonezem i jogurtem. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do lodówki. Brokuł i fasolkę szparagową ugotuj na parze tak, aby warzywa były chrupiące, nierozgotowane. Odstaw do wystudzenia. Pomidory umyj i pokrój na spore kawałki. Ogórki umyj, obierz ze skórki, pokrój na słupki, a te na dwucentymetrowe kawałki. Jajka pokrój na ćwiartki. Warzywa i jajka podziel na cztery części i wymieszaj, każda wymieszana część będzie stanowiła jedną warstwę sałatki. Do dość dużej miski włóż ¼ wymieszanych składników, polej ¼ sosu i posyp częścią posiekanej natki pietruszki. Układaj kolejne warstwy warzyw, sosu i natki. Na wierzchu dodatkowo posyp posiekanym koperkiem. Odstaw do schłodzenia i przemieszania się smaków.
Kolorowa sałatka Ani.
Brokuł i fasolkę szparagową ugotuj na parze tak, aby warzywa były chrupiące, nierozgotowane.
Kolorowa sałatka Ani.
Do dość dużej miski włóż ¼ wymieszanych składników, polej ¼ sosu.
Kolorowa sałatka Ani.
Układaj kolejne warstwy warzyw, sosu i natki.
Kolorowa sałatka Ani.
Odstaw do schłodzenia i przemieszania się smaków.