Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Kolorowa sałatka na zimę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warzywna sałatka na zimę z takich warzyw jak: cukinia, kolorowa papryka, ogórki, cebula, marchew. Poza tym że jest kolorowa i ładnie wygląda jest bardzo smaczna.

Kolorowa sałatka na zimę

Składniki:

Kolorowa sałatka na zimę

warzywa na sałatkę :

  • 1 kg młodej obranej cukinii
  • 1/2 kg obranych ogórków gruntowych
  • 1 oczyszczona papryka czerwona
  • 1 oczyszczona papryka zielona
  • 1 oczyszczona papryka pomarańczowa lub żółta
  • 4 obrane cebule
  • 2 obrane marchewki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 obrane ząbki czosnku
  • dodatkowo:
  • oliwa lub olej

na zalewę :

  • 1 szkl. octu 10 %
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki soli do przetworów

Sposób przygotowania:

Kolorowa sałatka na zimę

Przygotowanie warzyw :

Kolorowa sałatka na zimę
Wszystkie pokrojone warzywa łączymy z zalewą i posiekaną natką pietruszki ,pozostawiamy na 2 godz.

Cukinię, ogórki, cebulę, marchew szatkujemy. Paprykę kroimy w 3 cm paseczki. Czosnek drobno siekamy.

Składniki zalewy mieszamy razem. Łączymy z warzywami. Wszystko razem mieszamy wraz z posiekaną natką pietruszki. Pozostawiamy na 2 godz.

Etap końcowy :

Kolorowa sałatka na zimę
Do wyparzonych słoiczków nakładamy gotową sałatkę

Do wyparzonych słoiczków nakładamy sałatkę. Na wierzch do każdego słoiczka dajemy po 1 łyżce oliwy lub oleju.

Zakręcamy szczelnie słoiki. Pasteryzujemy 25 min.