Sposób przygotowania:
Kolorowa sałatka z ogórków
Umyte ogórki kroimy na bardzo cienkie plasterki. Przekładamy je do miski i zasypujemy solą. Odstawiamy na kilka godzin (ogórki powinny "puścić sok"). W międzyczasie obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubej, buraczanej tarce, cebulę po obraniu kroimy na cieniutkie półplasterki, a paprykę kroimy w kostkę. Ogórki odsączamy na sicie, a następnie w dużej misce mieszamy z resztą warzyw. Przygotowujemy słoiki. Słoiki i pokrywki powinny być wymyte, wyparzone i dokładnie osuszone. Każdy słoik wypełniamy przygotowanymi warzywami do 2/3 wysokości. Do każdego słoika (moje słoiki miały pojemność ok 0,3 litra) wkładamy 4 plasterki obranego czosnku, 2 goździki, 1 łyżeczkę ziarenek gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka kolorowego pieprzu i po jednej łyżeczce oliwy. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając dodajemy ocet. Mieszamy i tak przygotowaną zalewą zalewamy warzywa w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut i stawiamy do góry dnem do ostygnięcia.