browneyedgirl

browneyedgirl

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Kolorowa tarta z brokułami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pożywna i kolorowa tarta z warzywami - danie obiadowe lub imprezowe.

Kolorowa tarta z brokułami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kolorowa tarta z brokułami

 

  • mąki pszennej, pół kostki masła lub margaryny, 1-2 łyżki oleju roślinnego, 1/3 szklanki zimnej

 

  • cebule, 1 mała cukinia lub mały bakłażan, tymianek, oregano, sól, olej rzepakowy do smażenia

 

  • pół szklanki kwaśnej śmietany, pół szklanki tartego żółtego sera, 2 jajka, sól, pieprz, imbir, oregano

Sposób przygotowania:

Kolorowa tarta z brokułami
Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy farsz: brokuły dzielimy na części, marchewkę kroimy w plastry i gotujemy na parze. Cebulę szklimy na oleju. Paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli, przesmażamy razem. Cukinię kroimy w plastry, solimy, dodajemy tymianek i oregano i smażymy na oleju do zarumienienia. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy. Prostokątną formę wykładamy papierem, wyklejamy spód i boki ciastem wyjętym z lodówki, ciasto nakłuwamy widelcem, możemy posypać bułka tartą. Brokuły mieszamy z marchwią, cebulą, papryką i przyprawami. Taki farsz układamy na cieście, polewamy sosem i układamy zarumienione plastry cukinii lub bakłażana. Pieczemy około 40 minut 190 stopniach.
Kolorowa tarta z brokułami
możemy modyfikować zestaw przypraw dodawanych do sosu- zgodnie z naszymi upodobaniami
Kolorowa tarta z brokułami
jeśli lubisz kruche wypieki i dużo kolorowych warzyw, ten przepis jest dla Ciebie