SUPERPRZEPIS

Kolorowe mini pizze

         
ocena: 4/5 głosów: 16
Kolorowe mini pizze

Kolorowe pizzerki z wędliną i papryką, przygotowane w formie ślimaczków są oryginalne i bardzo smaczne.

Składniki:

Kolorowe mini pizze

 

  • Ciasto
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • Pozostałe produkty
  • 2-3 łyżki ketchupu z ziołami
  • 5-6 plasterków szynki
  • 10 dag cienkiej kiełbasy
  • 0,5 papryki czerwonej marynowanej
  • 0,3 papryki zielonej marynowanej
  • 9 plasterków żółtego sera

 

  • 0,5 łyzeczki soli
  • 0,5 łyzeczki cukru

Sposób przygotowania:

Kolorowe mini pizze

ETAP 1:

Kolorowe mini pizze
Mleko, drożdże i cukier wymieszać z 2 łyżkami mąki.

Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, zamieszać, pozostawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Kolorowe mini pizze
Pozostałe składniki ciasta połączyć z rozczynem.

Do drugiej miski wsypać pozostałą mąkę, sól, otręby, dodać jajko, olej ciepłą wodę i wyrośnięty rozczyn.

ETAP 3:

Kolorowe mini pizze
Z ciasta uformować prostokąt i odłożyć aby podrosło.

Wyrobić ciasto, przykryć i pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę, rozwałkować w formie prostokąta, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 5-10 minut.

ETAP 4:

Kolorowe mini pizze
Na ciasto z ketchupem ułożyć pozostałe składniki.

Następnie ciasto posmarować ketchupem z ziołami, ułożyć wędlinę i pokrojoną w kostkę paprykę.

ETAP 5:

Kolorowe mini pizze

Na wierzchu ułożyć plasterki żółtego sera i zwinąć jak roladę.

ETAP 6:

Kolorowe mini pizze

Ostrym nożem pokroić na 2-2,5 cm krążki.

ETAP 7:

Kolorowe mini pizze

Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

ETAP 8:

Kolorowe mini pizze

Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.