Sposób przygotowania:
Kolorowe mini pizzeETAP 1:
Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, zamieszać, pozostawić do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Do drugiej miski wsypać pozostałą mąkę, sól, otręby, dodać jajko, olej ciepłą wodę i wyrośnięty rozczyn.
ETAP 3:
Wyrobić ciasto, przykryć i pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę, rozwałkować w formie prostokąta, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 5-10 minut.
ETAP 4:
Następnie ciasto posmarować ketchupem z ziołami, ułożyć wędlinę i pokrojoną w kostkę paprykę.
ETAP 5:
Na wierzchu ułożyć plasterki żółtego sera i zwinąć jak roladę.
ETAP 6:
Ostrym nożem pokroić na 2-2,5 cm krążki.
ETAP 7:
Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
ETAP 8:
Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.