Sposób przygotowania:
Mini pizze z puree ziemniaczanym
W misce wymieszać wodę z drożdżami i cukrem, dodać olej. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, wyłożyć na blat i wyrobić ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Włożyć do miski, posmarować oliwą i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Ziemniaki obrać, ugotować, udusić na puree razem z serkiem (może być tez taki z wiaderka), doprawić sola, pieprzem i gałką. Blachę piekarnika (w moim przypadku kamień) rozgrzać do temp. 200 stopni. Podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować mały placek. Każdy nasmarować oliwą, natrzeć rozdrobnionym czosnkiem i rozsmarować puree ziemniaczane. dodając plasterek jajka, krążki cebuli, kosteczki szynki. Piec 15 minut góra/ dół. Posypać mini pizze startym serem, włączyć grzanie tylko na górę i zapiec chwilę do rozpuszczenia sera. Gotowe posypać świeżą rzeżuchą, podawać z ulubionymi sosami.
Natala1210