thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Mini pizze z puree ziemniaczanym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mini pizze z ziemniakami szczerze polecam - to alternatywa dla klasycznej pizzy z sosem pomidorowym

Mini pizze z puree ziemniaczanym

Składniki:

Mini pizze z puree ziemniaczanym

 

  • CIASTO:
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy + do wysmarowania
  • szklanka mąki
  • szczypta soli

 

  • DODATKI:
  • 180 g ziemniaków
  • 2 łyżki kremowego naturalnego serka, np arla buko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 cebulka czerwona
  • 4 plastry wędliny (np schab z majerankiem)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 5 dag sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • rzeżucha
  • oliwa do wysmarowania

Sposób przygotowania:

Mini pizze z puree ziemniaczanym
W misce wymieszać wodę z drożdżami i cukrem, dodać olej. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, wyłożyć na blat i wyrobić ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Włożyć do miski, posmarować oliwą i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Ziemniaki obrać, ugotować, udusić na puree razem z serkiem (może być tez taki z wiaderka), doprawić sola, pieprzem i gałką. Blachę piekarnika (w moim przypadku kamień) rozgrzać do temp. 200 stopni. Podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować mały placek. Każdy nasmarować oliwą, natrzeć rozdrobnionym czosnkiem i rozsmarować puree ziemniaczane. dodając plasterek jajka, krążki cebuli, kosteczki szynki. Piec 15 minut góra/ dół. Posypać mini pizze startym serem, włączyć grzanie tylko na górę i zapiec chwilę do rozpuszczenia sera. Gotowe posypać świeżą rzeżuchą, podawać z ulubionymi sosami.