Sposób przygotowania:
Pizza z tuńczykiem, kukurydzą i serem mozzarella
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Następnie dodajemy sól i olej, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Tuńczyka i kukurydzę dokładnie osączamy na gęstym sicie. Ser mozzarella dokładnie osuszamy z zalewy i kroimy w plasterki.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki o średnicy około 23 cm posmarowanej cieniutko masłem. Ciasto z wierzchu smarujemy ketchupem i kładziemy tuńczyka z kukurydzą. Oprószamy ziołami prowansalskimi i przyprawą do pizzy.
5. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia na pizzy rozkładamy ser i pieczemy, aż ser się rozpuści.
6. Pizzę kroimy i podajemy udekorowaną ketchupem.
2. Następnie dodajemy sól i olej, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Tuńczyka i kukurydzę dokładnie osączamy na gęstym sicie. Ser mozzarella dokładnie osuszamy z zalewy i kroimy w plasterki.
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki o średnicy około 23 cm posmarowanej cieniutko masłem. Ciasto z wierzchu smarujemy ketchupem i kładziemy tuńczyka z kukurydzą. Oprószamy ziołami prowansalskimi i przyprawą do pizzy.
5. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia na pizzy rozkładamy ser i pieczemy, aż ser się rozpuści.
6. Pizzę kroimy i podajemy udekorowaną ketchupem.