Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pizza z mozzarellą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pizza z pomidorami, boczkiem, pieczarkami i jajkiem, otulona serem mozzarella jest przepyszna. Polecam.

Pizza z mozzarellą

Składniki:

Pizza z mozzarellą

 

  • Ciasto
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • Pozostałe dodatki
  • 1 cebula
  • 7-8 dag parzonego boczku
  • 10 dag pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pomidor
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pizza z mozzarellą

ETAP 1:

Pizza z mozzarellą
Mąkę połączyć z rozczynem i pozostałymi składnikami.

Drożdże pokruszyć do miski, połączyć z cukrem, dodać połowę wody, 1 łyżkę mąki, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do drugiej miski wsypać mąkę i sól, wlać wyrośnięty rozczyn, oliwę, resztę wody, wyrabiać około 10 minut.

ETAP 2:

Pizza z mozzarellą
Uformowane ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Z przygotowanego ciasta uformować krążek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce na 8-10 minut.

ETAP 3:

Pizza z mozzarellą
Pokrojony boczek i cebulę delikatnie zrumienić.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki boczek.

ETAP 4:

Pizza z mozzarellą
Połączyć z pieczarkami, odparować, przyprawić.

Następnie wsypać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 5:

Pizza z mozzarellą

Przygotowane ciasto posmarować ketchupem, posypać oregano, wyłożyć farsz z pieczarkami.

ETAP 6:

Pizza z mozzarellą

Na wierzchu ułożyć pokrojone jajka na twardo i pomidory.

ETAP 7:

Pizza z mozzarellą

Posypać pokrojonym w kostkę serem mozzarella i włożyć na 12-15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.