misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Mini pizze ze główkami szparagów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, lekkie, puszyste mini pizze z główkami szparagów. Doskonały pomysł na obiad, ale i podwieczorek.

Mini pizze ze główkami szparagów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini pizze ze główkami szparagów

 

 

  • Zaczyn:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki

 

  • Do posmarowania ciasta ketchup

 

  • Dodatki u mnie:

 

  • boczek, pomidorki główki, szparagów, żółty ser

 

Sposób przygotowania:

Mini pizze ze główkami szparagów
Przesiewamy do miski obie mąki wraz ze solą. Drożdże mieszamy z wodą, cukrem oraz mąką. Połączone składniki wlewamy do miski z mąkami. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy jajka, olej i zarabiamy gładkie jednolite i bardzo elastyczne ciasto. Wkładam je do miski posmarowanej olejem. Odstawiamy do podwojenia objętości.  

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i odstawiamy na 15 minut. Każdą cieniutko rozwałkowujemy. Na każdy krążek nakładamy porcję ketchupu i dokładnie go rozprowadzamy z zachowaniem 1 cm odstępu od brzegu.  

Na pizze nakładamy plasterki boczku, pomidorki cherry oraz obgotowane na parze główki szparagów( gotujemy je przez około 3 minuty). Wierzch posypujemy startym serem. Tak przygotowane mini pizze odstawiamy do lekkiego podrośnięcia.  

Wyrośnięte pieczemy w temp. 200 st przez około 20 - 25 minut.

 
Mini pizze ze główkami szparagów
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i odstawiamy na 15 minut
Mini pizze ze główkami szparagów
Każdą z części rozwałkowujemy na około 5 mm
Mini pizze ze główkami szparagów
Na ciasto nakładamy ketchup oraz dodatki
Mini pizze ze główkami szparagów
Pizze pieczemy w temp 200 st przez 20-25 minut