Sposób przygotowania:
Kolorowe pure
Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości około 30min.W między czasie przygotowujemy sos: Pieczarki myjemy wyciągamy korzonki które kroimy w plasterki główki zostawiamy w całości wrzucamy je do garnka z roztopionym masłem dodajemy obraną i pokrojoną w piórka cebulę przykrywamy i na małym ogniu smażymy do wyparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolejno na gotujący się wywar bądź 1/2 litra wody z kostką wołową wrzucamy uprzednio pokrojone w drobną kostkę ogórka i paprykę gotujemy przez 1 min dokładamy usmażone korzonki pieczarek z cebulą główki odkładamy na bok. Gotujemy wszystko razem po czym dolewamy zalewę octową, i dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Teraz przygotowujemy pure: odcedzamy ugotowane ziemniaki i marchewkę. Marchewkę ubijamy ubijakiem na puszystą masę, ziemniaki ubijamy z dodatkiem masła i śmietany też na puszystą masę do miski odkładamy 4 duże łyżki tego pure i dokładamy umyty, osuszony i drobniutko posiekany koperek (same cienkie listki)mieszamy dokładnie. Układamy na talerzu: na gałkownicę nakładamy porcję ziemniaków, marchewki, ziemniaków z koperkiem i znów samych ziemniaków, by uformować kule. Na gotowe pure układamy kapelusz pieczarki polewamy sosem tak by w kapeluszu były warzywa a sos mógł się rozlać. Podajemy z dowolnym mięskiem.