Sposób przygotowania:
Ravioli z kapusta i grzybami
Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Ostudzoną kapustę odcedzamy z nadmiaru wody.
Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy. Obrana cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na oleju, ostudzoną mielimy razem z kapusta i grzybami. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, do wody dodajemy jako oraz olej, mieszamy i wlewamy do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto, dzielmy na mniejsze kawałki. Podsypując mąką ciasto cienko wałkujemy na duży kwadrat, formę do ravioli posypujemy mąką, układamy rozwałkowane ciasto.
Małą łyżeczką nakładamy porcje farszu w zagłębienia, przykrywamy rozwałkowanym ciastem, posypujemy mąką i mocno wałkujemy.
Formę odwracamy, lekko uderzając o stolnicę wyjmuje pierożki z formy. Układamy na tacy wysypanej mąką , gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu zagotowania.
Odcedzamy na durszlaku i układamy na tacy, pozostawiamy do ostudzenia.
Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy. Obrana cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na oleju, ostudzoną mielimy razem z kapusta i grzybami. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, do wody dodajemy jako oraz olej, mieszamy i wlewamy do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto, dzielmy na mniejsze kawałki. Podsypując mąką ciasto cienko wałkujemy na duży kwadrat, formę do ravioli posypujemy mąką, układamy rozwałkowane ciasto.
Małą łyżeczką nakładamy porcje farszu w zagłębienia, przykrywamy rozwałkowanym ciastem, posypujemy mąką i mocno wałkujemy.
Formę odwracamy, lekko uderzając o stolnicę wyjmuje pierożki z formy. Układamy na tacy wysypanej mąką , gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu zagotowania.
Odcedzamy na durszlaku i układamy na tacy, pozostawiamy do ostudzenia.