bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Ravioli z kapusta i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ravioli przygotowałam na wigilię do barszczu czerwonego, dzięki specjalnej formie bardzo szybko możne je przyrządzić.

Ravioli z kapusta i grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ravioli z kapusta i grzybami

 

  • Ciasto:
  • 1 kilogram mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • Szczypta soli
  • Farsz:
  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • Garść suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • Mąką do podsypania

Sposób przygotowania:

Ravioli z kapusta i grzybami
Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Ostudzoną kapustę odcedzamy z nadmiaru wody.

Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy. Obrana cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na oleju, ostudzoną mielimy razem z kapusta i grzybami. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, do wody dodajemy jako oraz olej, mieszamy i wlewamy do mąki. Zagniatamy gładkie ciasto, dzielmy na mniejsze kawałki. Podsypując mąką ciasto cienko wałkujemy na duży kwadrat, formę do ravioli posypujemy mąką, układamy rozwałkowane ciasto.

Małą łyżeczką nakładamy porcje farszu w zagłębienia, przykrywamy rozwałkowanym ciastem, posypujemy mąką i mocno wałkujemy.

Formę odwracamy, lekko uderzając o stolnicę wyjmuje pierożki z formy. Układamy na tacy wysypanej mąką , gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu zagotowania.

Odcedzamy na durszlaku i układamy na tacy, pozostawiamy do ostudzenia.
Ravioli z kapusta i grzybami
farszem wypełniamy zagłębienia w cieście.
Ravioli z kapusta i grzybami
formę wypełnioną farszem przykrywamy drugim plackiem.
Ravioli z kapusta i grzybami
gotowe pierożku układamy na tacy posypanej maka