Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ravioli z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z radością korzystam z sezonu na kurki. Oprócz spaghetti w sosie kurkowym, zrobiłam danie które jest bardziej pracochłonne, ale smakuje wybornie: ravioli z kurkami w śmietanie.

Ravioli z kurkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ravioli z kurkami

 

 

  • farsz i sos:
  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 250 ml śmietanki 30%
  • suszona natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżki masła

 

  • starty ser grana padano do posypania

Sposób przygotowania:

Ravioli z kurkami

Przygotowanie ciasta

Ravioli z kurkami
Ciasto na makaron zrobione z mąki, jajek, odrobiny soli, odrobiny oliwy

Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek, wbijamy do niego jajka.

Dodajemy odrobinę soli.

Ciasto zagniatamy, co jakiś czas podsypując odrobiną mąki.

Dodajemy oliwę, jeszcze raz zagniatamy.

Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na pól godziny.

W tym czasie robimy farsz i sos.

Przygotowanie sosu - cz. 1

Ravioli z kurkami
Papryczkę chili i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie

Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chili kroimy drobno, pozbawiamy pestek.

Rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulkę z papryczką.

Przygotowanie sosu - część 2

Ravioli z kurkami
Na patelni podgrzewamy kurki - robimy to krótko, aby zachowały właściwy smak

Na patelnię wrzucamy kurki, podsmażamy krótko.

Kurki solimy wtedy, gdy są już podsmażone.

Przygotowanie sosu - część 3

Ravioli z kurkami
Sos kurkowo - śmietanowy

Na patelnię wlewamy śmietanę, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień.

Doprawiamy sos solą, pieprzem, dodajemy natkę pietruszki.

Sos podgrzewamy, aż częściowo odparuje.

Próbujemy i doprawiamy jeszcze raz.

Wracamy do ciasta...

Ravioli z kurkami
Ciasto rozwałkowujemy w maszynce do makaronu

Ciasto ponownie zagniatamy, rozpłaszczamy, dzielimy na porcje. Każdą porcję obsypujemy z obu stron mąką i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu - stopniowo rozwałkowujemy ciasto coraz cieniej.

lepienie i gotowanie ravioli

Ravioli z kurkami
Na cieście układamy farsz

Z sosu wyjmujemy część kurek (to, co gęste, dajemy do farszu, rzadki sos zostawiamy do polania ravioli).

Ciasto kroimy na równe prostokąty. Na połowie z nich kładziemy farsz, przykrywamy pozostałymi prostokątami, zlepiamy brzegi ciasta, tak, by powstawały pierożki.

Gotujemy wodę na wrzątek, solimy.

Na osolony wrzątek wrzucamy ravioli. Gotujemy ok. 5 minut. Wyjmujemy.

Pierożki chwilę podsmażamy na patelni, podajemy polane sosem i posypane serem grana padano.

Smacznego!