Sposób przygotowania:
Ravioli z kurkamiPrzygotowanie ciasta
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek, wbijamy do niego jajka.
Dodajemy odrobinę soli.
Ciasto zagniatamy, co jakiś czas podsypując odrobiną mąki.
Dodajemy oliwę, jeszcze raz zagniatamy.
Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na pól godziny.
W tym czasie robimy farsz i sos.
Przygotowanie sosu - cz. 1
Cebulę kroimy w kostkę, papryczkę chili kroimy drobno, pozbawiamy pestek.
Rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulkę z papryczką.
Przygotowanie sosu - część 2
Na patelnię wrzucamy kurki, podsmażamy krótko.
Kurki solimy wtedy, gdy są już podsmażone.
Przygotowanie sosu - część 3
Na patelnię wlewamy śmietanę, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień.
Doprawiamy sos solą, pieprzem, dodajemy natkę pietruszki.
Sos podgrzewamy, aż częściowo odparuje.
Próbujemy i doprawiamy jeszcze raz.
Wracamy do ciasta...
Ciasto ponownie zagniatamy, rozpłaszczamy, dzielimy na porcje. Każdą porcję obsypujemy z obu stron mąką i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu - stopniowo rozwałkowujemy ciasto coraz cieniej.
lepienie i gotowanie ravioli
Z sosu wyjmujemy część kurek (to, co gęste, dajemy do farszu, rzadki sos zostawiamy do polania ravioli).
Ciasto kroimy na równe prostokąty. Na połowie z nich kładziemy farsz, przykrywamy pozostałymi prostokątami, zlepiamy brzegi ciasta, tak, by powstawały pierożki.
Gotujemy wodę na wrzątek, solimy.
Na osolony wrzątek wrzucamy ravioli. Gotujemy ok. 5 minut. Wyjmujemy.
Pierożki chwilę podsmażamy na patelni, podajemy polane sosem i posypane serem grana padano.
Smacznego!