Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Makaronowa zapiekanka (lazania) z farszem leczo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam robić i jeść domowy makaron. Tym razem zrobiłam płaty lasagne, które przełożyłam farszem z leczo z warzyw (bakłażana, cukinii, papryki, cebulki) oraz pieczarek.

Makaronowa zapiekanka (lazania) z farszem leczo Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makaronowa zapiekanka (lazania) z farszem leczo

 

 

 

 

  • 8 plastrów sera żółtego

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka (lazania) z farszem leczo

Przygotowanie makaronu

Makaronowa zapiekanka (lazania) z farszem leczo
Do zrobienia zapiekanki polecam szczególnie domowy makaron

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka i sól. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota. Odstawiamy na godzinę.

Następnie ciasto dzielimy na kawałki, rozpłaszczamy je, obsypujemy z obu stron mąką i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu, rozwałkowując coraz cieniej.

Płaty makaronu odstawiamy do wysuszenia - można je suszyć na wieszakach do ubrań.

Przygotowanie leczo

Makaronowa zapiekanka (lazania) z farszem leczo
Leczo warzywne stało się moim farszem do makaronu

Warzywa myjemy i kroimy w kostkę, to samo robimy z pieczarkami. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę.

Dodajemy pieczarki i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Następnie dodajemy cukinię, bakłażana i paprykę.

Dusimy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy sól i pieprz oraz przecier pomidorowy, podgrzewamy, aż leczo zgęstnieje.

Doprawiamy ostrą i słodką papryką, oregano, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.

Przekładanie lazanii

Makaronowa zapiekanka (lazania) z farszem leczo
Płaty makaronu przekładamy farszem leczo

W blaszce układamy warstwę makaronu, przekładamy ją leczo i tak na zmianę, aż wykorzystamy wszystkie składniki.

Przygotowanie beszamelu

Makaronowa zapiekanka (lazania) z farszem leczo
Na wierzch zapiekanki wylewamy sos beszamelowy

Na patelni lekko podgrzewamy mąkę, potrząsając patelnią. Dodajemy masło i podsmażamy mąkę.

Następnie dodajemy mleko (musi mieć temperaturę pokojową!) i dokładnie mieszamy, aby w sosie nie było grudek.

Dodajemy przyprawy i podgrzewamy, aż sos będzie gęsty i puszysty. Beszamelem polewamy naszą zapiekankę.

Pieczenie, dodanie sera

Makaronowa zapiekanka (lazania) z farszem leczo

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 35 minut.

Na 15 minut przed końcem pieczenia wykładamy plastry sera żółtego, który roztopi się, tworząc apetyczną, ciągnącą pierzynkę.