Sposób przygotowania:
Makaronowa zapiekanka (lazania) z farszem leczoPrzygotowanie makaronu
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka i sól. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota. Odstawiamy na godzinę.
Następnie ciasto dzielimy na kawałki, rozpłaszczamy je, obsypujemy z obu stron mąką i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu, rozwałkowując coraz cieniej.
Płaty makaronu odstawiamy do wysuszenia - można je suszyć na wieszakach do ubrań.
Przygotowanie leczo
Warzywa myjemy i kroimy w kostkę, to samo robimy z pieczarkami. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę.
Dodajemy pieczarki i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Następnie dodajemy cukinię, bakłażana i paprykę.
Dusimy ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy sól i pieprz oraz przecier pomidorowy, podgrzewamy, aż leczo zgęstnieje.
Doprawiamy ostrą i słodką papryką, oregano, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
Przekładanie lazanii
W blaszce układamy warstwę makaronu, przekładamy ją leczo i tak na zmianę, aż wykorzystamy wszystkie składniki.
Przygotowanie beszamelu
Na patelni lekko podgrzewamy mąkę, potrząsając patelnią. Dodajemy masło i podsmażamy mąkę.
Następnie dodajemy mleko (musi mieć temperaturę pokojową!) i dokładnie mieszamy, aby w sosie nie było grudek.
Dodajemy przyprawy i podgrzewamy, aż sos będzie gęsty i puszysty. Beszamelem polewamy naszą zapiekankę.
Pieczenie, dodanie sera
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 35 minut.
Na 15 minut przed końcem pieczenia wykładamy plastry sera żółtego, który roztopi się, tworząc apetyczną, ciągnącą pierzynkę.